Industrieel erfgoed

Op de Bleekerij voel je het rijke textielverleden. Je woont er immers tussenin! In 1888 floreerde het dorp met de opening van de N.V. Boekelosche Stoomblekerij. De overgebleven gebouwen en werkplekken uit deze tijd zijn allemaal hersteld en gerenoveerd en trotse pronkstukken tussen de moderne architectuur die de Bleekerij kenmerkt.

Ketelhuis

Het ketelhuis gaf vroeger onderdak aan stoomketels, maar tegenwoordig aan 3 commerciële ruimtes, 6 royale appartementen en 1 penthouse. De schoorsteen is het hoogste punt en is in medio 2007 gerestaureerd waarbij ook de naam 'De Bleekerij' is ingemetseld.

Machinekamer

In de machinekamer is de aanwezige authentieke hefinstallatie bewaard gebleven met het karakteristieke grote toograam en het dak waardoor deze ruimte zo speciaal is. In dit gebouw kan gedacht worden aan kantoor-, winkel-, of horecavoorzieningen maar ook een unieke combinatie van bijvoorbeeld wonen en werken. Interesse? Neem contact met ons op.

 


Pakhuis

Het pakhuis, een rijksmonument, heeft een betonconstructie met 7 bouwlagen en bovenop een watertoren. Dit gebouw is getransformeerd tot een modern en karakteristiek appartementencomplex. Aan de achterzijde is een uitbreiding met enkele (senioren)woningen en overdekte parkeerplaatsen.

Brandweerkazerne

De kazerne heeft helaas door een brand een deel van zijn schoonheid verloren. Het gebouw is echter weer in oude aanzien hersteld en doet dienst als kantoor voor verschillende ondernemers.

Portiershuisje

Het portiershuisje is het 'gezicht' van de Bleekerij. Tegenwoordig vind je hier de Historische Kring Boekelo Usselo. Iedere maandagavond zijn zij geopend om informatie op te vragen over de historie van Boekelo en Usselo.

Magazijn

Het magazijn was de opslagplek voor grondstoffen en producten. Vandaag de dag is dit gebouw gerenoveerd en vind je hier appartementen die worden verhuurd door R.K. Woningstichting Ons Huis.